MATLAB-ARDUINO GİRİŞ

Herkese merhaba. “Arduino projeleri” başlığı altında gerek sadece Arduino UNO kart kullanarak Arduino yazılım geliştirme ortamında gerekse  Arduino UNO kartı ile birlikte MATLAB yazılımı kullanarak çeşitli kontrol projeleri üzerine paylaşımlar yapılacaktır.

matlab-arduino
https://www.mathworks.com adresinden alınmıştır.

Yayınlanan paylaşımlarda aksi söylenmedikçe MATLAB 2017 deneme sürümü kullanılacaktır. MATLAB 2017 deneme sürümü ve istenilen paketleri  www.mathworks.com sayfasına ücretsiz olarak üye olunarak elde edilmiştir.

MATLAB NEDİR?

İngilizce “Matrix Laboratory” kelimelerinin ilk üç harfinin birleşiminden oluşan programlama dilidir. Özellikle kontrol, görüntü işleme, güç sistemleri, istatistik, optimizasyon, genetik, sinir ağları, finans gibi pek çok farklı alanda kullanılabilen “toolbox” denilen paketleri içerir.

MATLAB pek çok algoritmayı birkaç komut ile kullanıcıların hizmetine sunmuş olup bu sayede önemli ölçüde zaman ve emek tasarrufu sağlamaktadır. Ek olarak MATLAB içinde görsel yazılım ortamı olan SIMULINK bölümü de kullanıcılara önemli avantajlar sağlamaktadır. SIMULINK ile sistemler dinamik olarak modellenip simülasyonları gerçekleştirilebilmektedir.

Tüm bunların yanında MATLAB ortamında yazılan program ile programın gerçekleştireceği işlevler Arduino kartı ile kurulan devreye aktarılarak devre kontrol edilebilir. Başka bir ifade ile MATLAB, Arduino kartları ile kolaylıkla haberleşme kurarak Arduino kartı ile sistemlerin gerçek zamanlı kontrolüne imkan sağlamaktadır.

KISACA ARDUINO

Kısaca tanımlamak gerekirse Arduino çeşitli elektronik uygulamaları gerçekleştirme imkanı bulabileceğimiz ilgili yazılım ve donanımı kullanım kolaylığı sağlayan ortamdır. Gerçekleştirilecek projelerde piyasada kolaylıkla temin edilebilecek Arduino kartları (UNO, Mega, Nano…vs), bu kartlara entegre edilecek harici donanım elemanları ve yazılım geliştirme ortamı (Arduino IDE) gereklidir. Arduino UNO kartı üzerinde bir adet Atmel  mikrodenetleyici ile birlikte USB konnektör, analog/dijital dönüştürücü giriş pinleri, güç ve yardımcı pinler, genel amaçlı giriş/çıkış pinleri, reset butonu, 7-12 V DC güç girişi ve debug ledi gibi donanım elemanları mevcuttur.

Arduino UNO
Arduino UNO kartı

İlk paylaşımda basitçe MATLAB ile Arduino yazılım ortamları ile Arduino UNO kart tanıtılmıştır. Bundan sonra yapacağım ilk paylaşımda MATLAB ile Arduino arasında haberleşme kurularak çeşitli LED kontrol devresi uygulamaları gösterilecektir.

Esen kalın…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.