Herkese merhaba. Bu paylaşımımızda hem MATLAB programında GUI olarak adlandırılan arayüz oluşturarak yazdığımız programla hem de Arduino IDE ortamında yazdığımız başka bir programla nesne algılayan sensör uygulaması yapacağız.
Bu uygulama için piyasada “SHARP SENSOR 2Y0A21” olarak rahatlıkla bulacağımız mesafe sensörü, Arduino UNO kart, 3 veya 4 adet farklı dalgaboylarında ışıma yapan led, kullanacağımız led sayısı kadar direnç (örnek olarak 330 Ω) ve yeterli miktarda jumper kablo gerekli. Bu malzemeler ile aşağıda fotoğrafı verilen devre kurulduğu zaman yazacağımız programla sensöre herhangi bir cisimin yaklaştırılıp uzaklaştırılma mesafesine göre ledleri kontrol edebileceğiz.
Sensörden kısaca bahsedersek üzerinde iki adet kızılötesi led mevcut. Kızılötesi ışık ledlerden birinden ona doğru yaklaştırdığımız nesneye çarpıp diğer alıcı led ile alınıyor. Bu sayede nesne ile sensör arası mesafe bilgisi bize veriliyor. Bu bilgiyi Arduino IDE iletişim ekranında dijital değer, MATLAB ortamında ise çıkış gerilimi cinsinden edineceğiz. Yazacağımız programla ise nesne yaklaştıkça veya uzaklaştıkça bu değerler değişeceğinden belli mesafe aralıklarında farklı ledler yanacak. Örneğin nesne en uzakta iken beyaz led, yaklaştıkça yeşil, daha yaklaştıkça mavi led yanacak. Nesne en yakında iken ise kırmızı led yanacak. Kısaca basitçe araç park sensörü uygulaması yapılacak ta diyebiliriz.
Arduino IDE ortamında yazdığımız programa ait kodlar için —–> TIKLAYINIZ
Arduino IDE ortamında gerçekleştirilen uygulama videosuna buradan erişebilirsiniz (İZLEYİNİZ)
Videoda da görüldüğü gibi ledler sensör aracılığı ve program kodları ile kontrol ediliyor ve nesnenin konumu hakkında Arduino IDE iletişim ekranından bilgi alabiliyoruz.
Benzer şekilde MATLAB ile GUI adı verilen arayüz oluşturarak ta benzer bir uygulamayı gerçekleştirebiliriz. Ancak uygulamayı gerçekleştirmeden önce arayüz oluşturma işlemi hakkında bilgi verelim.
MATLAB komut satırına “guide” yazdığımız zaman yukarıdaki resimde görülen pencere karşımıza çıkacak. Bu pencerede yapacağımız uygulama için “Blank GUI (Default)” seçeneğini tıklıyoruz. Böylece aşağıdaki resimde görülen pencere karşımıza çıkacak. Yapacağımız arayüzde yapacağımız ölçüm sayısını manuel olarak girebilelim. Yani ne kadar sayıda data alınmasını istiyorsak o kadar data toplayalım. Bir “başlat” butonu koyalım. Böylece bu butona tıkladığımızda ölçüm başlasın. Ayrıca aldığımız verileri de dinamik olarak grafik üzerinde eş zamanlı görebilelim.
Bu anlattıklarım ışığında yine yukarıdaki resimde görülen grafik, buton, text eklemelerini yapıyoruz. Herhangi birinin üzerine tıkladığımızda ise resimde sağ tarafta görülen “Inspector” penceresi açılıyor. Bu pencere aracılığı ile eklediğimiz eklentilerin konfigürasonunu yapıyoruz. İşlem bittikten sonra kaydediyoruz.
Kaydetme işlemi sonrası bu oluşturduğumuz arayüzdeki fonksiyonları çalıştıracak kodları yazacağımız editör ortamı karşımıza geliyor. Artık yapmamız gereken bu arayüzün arka planında koşan yazılımı yapıp programı çalıştırmak. Program çalışıyorken oluşturduğumuz arayüz görüntüsünü aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Yazının başında da söylediğim gibi sensörden alınan datalar sensörün çıkış gerilimi değerleri. Anlattıklarıma ait uygulama videosuna yine buradan erişebilirsiniz:(İZLEYİNİZ)
Başka bir paylaşımda tekrar görüşmek üzere.
Hoşçakalın… Video Linki —-> Youtube